Vegetariskt recept från Campus Örebro

Dela:

För att hylla hållbarhetsveckan på Nordrest har köket på Campus Örebro tagit fram en riktigt god vegetarisk rätt: Rödbetsgratäng med solroskärnor och vitost som serveras med grönkål samt höstärta🧡

Vi frågade kökschefen Ida Mertala varför hon valde just denna rätt;

-Vi skapade rätten med hållbarhet i fokus. Svenska rödbetor och grönkål, som är i säsong just nu, kombineras med höstärt – ett närproducerat svenskt protein. Genom att välja lokala och säsongsanpassade råvaror minskar vi klimatavtrycket och stöttar svenskt jordbruk. Det bästa? Vi använder naturliga råvaror för en ren och ärlig smakupplevelse. 🌿

Gör så här:
Riv rödbetorna grovt och blanda med soltorkade tomater, spenat, gul lök, vitost (spara lite till topping) och solroskärnor (spara lite till topping).

Lägg blandningen i en ugnsform. Blanda ihop vispgrädde, färskost, pressad vitlök, salt och peppar. Häll detta över rödbetorna och toppa med Västerbottensost.

Gratinera i ugnen på 175°C i cirka 1 timme eller tills gratängen är mjuk och gyllene.
Koka höstärten enligt anvisningarna, fräs den sedan tillsammans med grönkål i lite olja. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

Tillsätt tunt hyvlad rödlök.Toppa gratängen med den frästa grönkålen, höstärten, rostade solroskärnor och lite extra vitost.

Ingredienser för fyra personer:
1 kg rödbetor, skalade
150 g gul lök, tärnad
20 g vitlök, skalad
100 g babyspenat
150 g solroskärnor
200 g salladsost (vitost)
100 g soltorkade tomater, strimlade
2 dl vispgrädde
200 g färskost (laktosfri)
1 dl Västerbottensost, riven
100 g höstärt (KRAV)
100 g grönkål
50 g rödlök
Vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Raps- och olivoljeblandning

Dela artikel:

Skicka feedback

Här kan ni skicka feedback kring er restaurangupplevelse, ris som ros! Vårt mål varje dag är att erbjuda dig en schysst måltidsupplevelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Delaktighet, öppenhet och transparens är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Särskilt när det gäller hållbarhet. Hör gärna av er med synpunkter och åsikter kring hur vi kan bli ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete.

Beställ cateringmeny

Beställ catering till din verksamhet genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan.