Campus Uppsala hyllar hållbarhetsveckan

Dela:

En av veckans vegetariska rätter som ligger oss varmt om hjärtat togs fram av Campus Uppsala – en mustig sötpotatisgryta med smaker inspirerade av Indien. Rätten valdes för att hylla vårt hållbarhetsarbete och erbjuda en maträtt som både smakar gott och gör gott för planeten. Vårt mål är att skapa matupplevelser som är lika genomtänkta som de är njutbara, och detta recept är inget undantag.

Recept: Sötpotatisgryta med indiska smaker

Ingredienser för fyra personer:

  • 400 g sötpotatis – för härlig sötma och näring
  • 80 g gul lök – för en djup, rund smak
  • 80 g grön paprika – ger fräschör och balans
  • 20 g röda torkade linser – mättar och gör grytan proteinrik
  • 200 g krossade tomater – för syrlighet och fyllighet
  • 120 g kokosgrädde – rundar av med sin krämighet
  • 120 ml grönsaksbuljong (eller vatten och buljongpulver) – för smakrik bas
  • 4 g vitlök – ger grytan sitt karaktäristiska sting (cirka 1-2 klyftor)
  • 4 g ingefära – för en uppfriskande värme (cirka en tumstor bit)
  • 2 g chili – justeras efter önskad hetta (färsk eller torkad)
  • Tandoorikrydda, salt och peppar – smaksätt efter tycke och smak

Så här gör du:

  1. Skala och skär sötpotatis, lök och paprika i större bitar för en rustik känsla.
  2. Hacka eller mixa vitlök, chili och ingefära till en aromatisk bas.
  3. Fräs sötpotatis och lök i en rymlig kastrull tills de börjar få färg. Tillsätt sedan vitlök, chili, ingefära och tandoorikrydda – mängden krydda anpassas efter hur mycket hetta du vill ha.
  4. Häll i grönsaksbuljong och krossade tomater. Låt det koka upp och sjud sedan tills sötpotatisen nästan är genomkokt.
  5. Rör ner de röda linserna och låt koka tills linserna är mjuka och grytan börjar tjockna.
  6. Tillsätt kokosgrädden och paprika. Låt grytan koka upp igen, och smaka av med salt och eventuellt mer kryddor för att balansera smakerna.

Vårt arbete för en hållbar framtid

Denna gryta är en del av vårt löfte att göra mer för att främja hållbar matlagning och minska vår klimatpåverkan. Genom att erbjuda växtbaserade alternativ tar vi ett aktivt steg mot att stötta de globala målen:

  • Mål 8 – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt: Vi strävar efter rättvisa arbetsvillkor och säkerställer att våra leverantörer följer vår uppförandekod.
  • Mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion: Vi planerar noggrant våra inköp, använder hela råvaran och arbetar aktivt för att minska matsvinnet. Våra bufféer baseras på vikt för att uppmuntra gäster att ta lagom mycket mat.
  • Mål 13 – Bekämpa klimatförändringarna: Vi har minskat användningen av engångsmaterial och erbjuder flergångsprodukter, samt samarbetar med Too Good To Go för att rädda mat från att slängas.
  • Mål 14 – Bevara hav och marina resurser: Vi serverar endast MSC-certifierad fisk och strävar efter att minska vår fiskkonsumtion.
  • Mål 15 – Ekosystem och biologisk mångfald: Vi ökar successivt andelen ekologiska produkter för att främja ett hållbart jordbruk.

Vi hoppas att du gillar vår sötpotatisgryta lika mycket som vi gör – den är både god för dig och bra för planeten 🌱🍲

Dela artikel:

Skicka feedback

Här kan ni skicka feedback kring er restaurangupplevelse, ris som ros! Vårt mål varje dag är att erbjuda dig en schysst måltidsupplevelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Delaktighet, öppenhet och transparens är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Särskilt när det gäller hållbarhet. Hör gärna av er med synpunkter och åsikter kring hur vi kan bli ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete.

Beställ cateringmeny

Beställ catering till din verksamhet genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan.