Pocket in the Park: Där husmanskosten lever vidare med kärlek

Dela:

I en tid där mattrender kommer och går snabbare än du hinner säga ”sourdough starter” står Pocket in the Park stadigt som en hyllning till det vi alla innerst inne älskar – svensk husmanskost. Köttbullar, kalops, ärtsoppa och pannkakor– här serveras det utan krusiduller, men alltid med ett nytänkande sinne för hållbarhet och smak.

Sedan 2021 är det Tony Larsson som styr Pocket, en restaurang som funnits i över tio år och där köksmästaren Niklas Aavik-Falck har varit en självklar del av teamet i mer än sex år. Under sin tid på Pocket arbetade Niklas nära Tor Stålhandske, en otroligt kunnig kock som tillsammans med Pontus Frithiof skrev kokboken ”Husmanskost” – en hyllning till svensk mattradition.

Boken har fått stort erkännande i Sverige och 2019 utsågs den till Sveriges bästa kokbok, vann ett Silverägg, och blev utsedd till världens bästa kokbok i kategorin ”Best chefs cook book” på ”World Cook Book Award”.

Husmanskostens dag

– Husmanskost är grunden för allt vi lagar här. Det handlar om rena smaker, säsongsanpassade råvaror och en självklar koppling till vårt kulturarv, berättar Niklas.

Därför är Husmanskostens Dag en självklar höjdpunkt för teamet på Pocket. Dagen instiftades för att hylla det svenska matarvet och för att påminna om vikten av att föra vidare kunskapen om våra klassiska rätter. Men det handlar också om något större – att lyfta restaurangbranschens ansvar för schyssta arbetsvillkor och hållbar utveckling.

Men tradition betyder inte stagnation. På Pocket ser man snarare husmanskosten som en levande berättelse där klassiker kan utvecklas utan att förlora sin själ.

– Ibland hör man att vi inte får ändra för mycket, att husmanskost ”ska vara på ett visst sätt”. Men jag håller inte med. Vi måste behålla grunden men göra maten mer modern och framför allt mer klimatvänlig, säger Tony.

Och det verkar gästerna hålla med om. Kalops och oxbringa toppar favoriterna på menyn, och Tony själv kan inte tänka sig något bättre än fläsklägg med rotmos.

Den 26 februari firas Husmanskostens Dag extra stort på Pocket. Då plockas tre rätter direkt ur boken ”Husmanskostens Dag”, en kokbok som både hyllar Tor och det svenska matarvet.

– Det känns självklart för oss att vara med och fira den här dagen. Det är en chans att visa upp våra favoriter och hedra det arv vi alla förvaltar, säger Niklas.

Boken kommer också finnas till försäljning på restaurangen för 995 kr – en investering för alla som vill ha husmanskostens själ i sitt eget kök.

Och vad serverar ni en internationell gäst som aldrig ätit svensk husmanskost?

– Då blir det självklart Swedish meatballs! säger Tony med ett leende.

Torsdagstradition

Något som gästerna inte kan få nog av är ärtsoppa och pannkakor som Pocket serverar den sista torsdagen i månaden.

– ”Jag längtar till sista torsdagen i månaden”, sa en gäst häromdagen. Och vi kan bara hålla med!

Framöver vill Pocket fortsätta utveckla sin meny med mer hållbara råvaror, klimatsmarta lösningar och ett ännu större fokus på att minska matsvinn. För även om traditioner är viktiga, finns det alltid utrymme för nytänk – och en riktigt bra kalops.

Dela artikel:

Skicka feedback

Här kan ni skicka feedback kring er restaurangupplevelse, ris som ros! Vårt mål varje dag är att erbjuda dig en schysst måltidsupplevelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Delaktighet, öppenhet och transparens är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Särskilt när det gäller hållbarhet. Hör gärna av er med synpunkter och åsikter kring hur vi kan bli ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete.

Beställ cateringmeny

Beställ catering till din verksamhet genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan.