Husmanskost med globala influencer – på Restaurang Höjden i Torslanda

Dela:

Restaurang Höjden, Volvos personalrestaurang i Torslanda handlar husmanskost om mer än bara kött och potatis. Här blandas traditionella svenska rätter med influenser från hela världen för att skapa en varierad meny som passar alla. Klassiker möter nya idéer, och buffén bjuder alltid på kött, fisk och vegetariska alternativ – tillsammans med en hamburgare eller street food-rätt i luckan. 

Men även med internationella inslag är det vissa rätter som aldrig tappar sin plats i rampljuset. Raggmunk med fläsk, wallenbergare, schnitzel och stekt panerad fisk med remouladsås är riktiga gästavoriter.

Vad betyder husmanskost idag?

För personalen på restaurangen handlar husmanskost om trygghet och tradition, men också om utveckling.

– Det är god, vällagad mat som man känner igen. Trygg mat, där man vet vad man får. Men vi gillar också att ge det en twist – det behöver inte vara exakt som förr, men vi håller fast vid grunden, säger köksmästare Johan Carlborg.

Och varför ska husmanskosten ha en egen dag, precis som kanelbullens dag?

– För att lyfta fram den! Husmanskost är en del av vårt svenska matarv, och vi tycker absolut att den förtjänar att få en egen högtidsdag, säger Emma Bergqvist, enhetschef.

Favoriträtter och husmanskostens utveckling

När det kommer till favoriträtter är det ingen tvekan: raggmunk med fläsk är den stora vinnaren, både på menyn och hemma i köken hos personalen.

– Jag gör den hemma på veckobasis, säger Johan.

Och wallenbergare med potatispuré, skirat smör och lingon? Den går heller aldrig ur tiden.

Men husmanskosten förändras – och det är en positiv utveckling, menar Johan och Emma.

– Vi ser att gästerna blir mer medvetna. Det blir allt mer fokus på det gröna köket, och många vill ha lättare alternativ under veckan istället för tunga rätter varje dag, som husmansrätter kan vara. 

Vad bjuder ni någon som aldrig ätit svensk husmanskost innan? 

Att bjuda en utländsk gäst på svensk mat är alltid kul – och på Volvo har de två säkra kort:

– Ärtsoppa och pannkakor går alltid hem! Och annars är det torsk med äggsås och pepparrot, eller torsk med hackat ägg och skirat smör som gäller. Smaker som verkligen representerar den svenska mattraditionen här på västkusten.

På Volvos personalrestaurang handlar det om bra, vällagad mat med stor variation och en trevlig atmosfär. Här jobbar man också aktivt med klimatberäknade rätter och matsvinn, för att skapa en hållbar restaurangmiljö.

– Vi gör riktigt bra mat, och det märks att våra gäster uppskattar det, säger Emma.

Dela artikel:

Skicka feedback

Här kan ni skicka feedback kring er restaurangupplevelse, ris som ros! Vårt mål varje dag är att erbjuda dig en schysst måltidsupplevelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Delaktighet, öppenhet och transparens är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Särskilt när det gäller hållbarhet. Hör gärna av er med synpunkter och åsikter kring hur vi kan bli ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete.

Beställ cateringmeny

Beställ catering till din verksamhet genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan.