Husmanskost med moderna twistar på Taste Malmö

Dela:

I en värld där poke bowls och avokadomackor slåss om uppmärksamheten, står husmanskosten stadigt kvar som en trygg famn av älskade köttbullar, potatis och gräddsås. Men går det att hålla den vid liv utan att fastna i det traditionella? På lunchrestaurangen Taste by Nordrest i Malmö är svaret ja. Här driver Bobby Skogberg lunchrestaurangen där tradition och moderna inslag möts – och vi ställde några frågor till honom om allt från kålpudding till internationella gästspels-strategier.

Vad betyder husmanskost för dig?

”Det handlar om minnen! När jag tänker på husmanskost ser jag farmors kök framför mig. Det är mat som sitter i ryggraden, som lagats i generationer och som smakar trygghet. Men det beror ju på var man kommer ifrån – för mig blev det en blandning av svensk och thailändsk mat hemma. Ena dagen kålpudding, andra dagen pad thai. Det har format hur jag ser på mat. ”

Vilka klassiska rätter serverar ni på Taste Malmö?

”Vi serverar allt från kålpudding med skysås och lingon till kalops och laxpudding med skirat smör. Men våra gäster älskar verkligen pannbiff. Vi gör både den klassiska varianten med löksås och lite modernare versioner, som med fetaost eller en med paprika.”

Har ni fått anpassa husmanskosten efter dagens matvanor?

”Jadå, förr var ju såserna en redning på vetemjöl, smör och mjölk – och det var fanns inga gluten-och laktosfria alternativ. Idag tänker vi annorlunda och använder maizena och potatisredningar för att alla ska kunna njuta av maten. Vi vill hålla kvar smakerna men samtidigt göra dem tillgängliga för fler.”

Hur reagerar gäster från olika matkulturer på husmanskosten?

”Många är nyfikna! Vi har en del gäster som aldrig ätit ärtsoppa eller gubbröra förut, och de flesta testar gärna. Fläsk är det som vissa undviker, men annars märker vi att folk uppskattar riktiga klassiker. Och det gör mig glad – husmanskost ska vara för alla.”

Vilken är din personliga favorit?

”Kålpudding och pannbiff! Och raggmunk med stekt fläsk, det är en kärleksförklaring till svensk mat på en tallrik.”

Vad skulle du bjuda en internationell gäst på som aldrig ätit svensk husman?

”Jag hade nog bjudit på en trygg klassiker – hemmagjorda köttbullar med potatismos och lingon. Det är ju Sveriges nationalrätt, typ. Eller en wallenbergare – mjuk, smakrik, och enkel att tycka om. Inga konstigheter, bara riktigt god mat.”

Vad står på menyn på husmanskostens dag?

”Den 26 februari serverar vi pannbiff med löksås som dagens husmanskost – en riktig storsäljare. Folk älskar det.”

Bobby Skogberg visar att husmanskosten inte är en utdöende konstform, utan något som kan utvecklas och leva vidare. Så länge det finns en plats för en rejäl portion pannbiff och lingonsylt, kan vi nog vara trygga.


Dela artikel:

Skicka feedback

Här kan ni skicka feedback kring er restaurangupplevelse, ris som ros! Vårt mål varje dag är att erbjuda dig en schysst måltidsupplevelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Delaktighet, öppenhet och transparens är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Särskilt när det gäller hållbarhet. Hör gärna av er med synpunkter och åsikter kring hur vi kan bli ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete.

Beställ cateringmeny

Beställ catering till din verksamhet genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan.