Pressmeddelande, Nordisk Råvara och Nordrest
Quinoa – den svenska supergrödan skapar viktiga mervärden för det svenska jordbruket och på Nordrests tallrikar.
Nordrest har tagit ett strategiskt beslut att övergå från import av vit quinoa till att använda en ekologisk, svenskodlad variant. Detta beslut stärker inte bara Nordrests eget utbud utan skapar även stabila förutsättningar för svenska bönder att utvidga sina odlingsarealer. Med ökande odling och ökad svensk förädling kan effektivisering och gradvis säkring av produktionen genomföras samtidigt som priserna minskar. Ett ökat samarbete banar väg för en ljusare framtid för mångsidigt jordbruk och ökad självförsörjning av viktig mat.
– I en tid präglad av hög priskänslighet och oförutsägbara marknadssvängningar, lägger vi större vikt vid att stärka vårt erbjudande och skapa mervärden för både kunder och gäster. Ett strategiskt samarbete kring svenskodlad quinoa innebär flera fördelar. Det ger oss en mer stabil kostnadskontroll över tid jämfört med importerade varor, samtidigt som vi kan känna oss trygga i vår råvaruförsörjning, framhåller Daniel Nordling, Inköpschef på Nordrest.
– En svenskodlad ekologisk quinoa innebär inte en prishöjning på våra rätter. Det betyder att vi kan fortsätta erbjuda högkvalitativ och prisvärd mat som främjar gästernas hälsa. Samtidigt ger det våra lantbrukare möjlighet att utveckla sina verksamheter och stödjer Nordrests mål att leverera matglädje, förklarar Michael Bühring VD Nordrest.
– Svensk quinoa skiljer sig i att den är mer smakrik och matig. Den är kul att jobba med för det blir mer karaktär och den lyfter även andra smaker när man matchar väl. Det känns att grödor odlade på våra breddgrader ger ett annat djup, säger Ludwig Björk, restauranggruppchef för Viktor Rydbergskolan och Vittra Södertälje.
– Varje gång vi berättar för odlare att vi samarbetar med kunder som ställer om till svenska alternativ så jublas det. Det innebär att fler odlare kan känna trygghet i att satsa nytt och utveckla nya växtföljder med bra mat. Det är en bra sak för gästen, vårt lantbruk, vår hembygds biologiska mångfald och Sveriges självförsörjning i stort, säger Tomas Erlandsson, VD på Nordisk Råvara.