En hyllning till vår svenska mattradition.
Den 26 februari 2025 är en dag att sätta i kalendern – det är första gången vi firar Husmanskostens dag! Det är en dag som handlar om att hylla mat vi alla har en relation till; klassisk svensk husmanskost. Tänk på rätter som får oss att känna oss som hemma och ligger oss varmt om hjärtat, som köttbullar med mos, pannbiff, kåldolmar eller en riktigt god raggmunk.
Bakom initiativet står Pontus Frithiof, White Guide och Gastronomiska Akademin, med stöd från kockar samt Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest.
En matlagningstradition
Det finns något nästan magiskt med husmanskost. Doften av nystekta pannkakor, smaken av en riktigt mustig kalops eller värmen från en tallrik hemlagad ärtsoppa. Det är en matlagningstradition som bottnar i enkelhet och omtanke – och som samtidigt är överraskande modern. Hållbarhet, säsongstänk och närproducerade råvaror är ju hetare än någonsin.
Men varför känns det då som att husmanskosten ibland hamnar i skymundan? Kanske tror vi att det är svårt eller tidskrävande. Det är just den här tröskeln som Husmanskostens Dag vill sänka. Det är dags att visa att det inte behöver vara komplicerat – bara gott. Tanken är att inspirera alla – från hemmakockar till skolmatsalar och stjärnkrogar – att lyfta fram husmanskosten och ge den en självklar plats i våra liv igen.
Var med och fira!
Vi på Nordrest är stolta över att vara en del av Husmanskostens dag, och vi hoppas att du också vill vara med.