Vegetariskt från Campus Göteborg

Dela:

Campus Göteborg presenterar en en otroligt god vegetarisk rätt som även är ett hållbart val för höstens mörkare kvällar: Rökt polentakräm med smörstekt svamp, rostade kikärtor och ljummen getost. Den är utvald för den kan tillagas med kravmärkta varor till ett överkomligt pris. Passar perfekt för en mysig middag och tar hand om både smaklökar och samvetet.

Vi frågade enhetschefen Jenny Hollstig om hur Campus Göteborg jobbar med hållbarhet och varför just denna rätt fick fokus i år.

”Vi är engagerade i hållbarhet och det märks i allt vi gör. Vi har KRAV-certifierade restauranger och vi är medlemmar i Fairtrade City Göteborg. Det betyder att vi alltid serverar Fairtrademärkt och ekologiskt kaffe, te och bananer. Vi jobbar för att minska användningen av engångsmaterial och klimatberäknar våra lunchmenyer sen ett år tillbaka. För att minska matsvinnet samarbetar vi med Too Good To Go, så att maten som blir över kan tas tillvara. Det är små steg som vi hoppas gör en skillnad för både miljön och våra gäster.”

Nu till receptet! Denna rätt för fyra personer kombinerar en krämig polentakräm, smörstekt svamp, rostade kikärtor och ljummen getost – en smakrik upplevelse som förgyller hösten.

Rökt polentakräm med smörstekt svamp, rostade kikärtor och ljummen getost

Ingredienser:

  • 200 g polentagryn
  • 1 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar (finhackade)
  • 2 vitlöksklyftor (hackade)
  • 1 paprika (fintärnad)
  • 500 g rökt smör (se instruktioner nedan)
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 50 g Grana Padano (riven)
  • 250 g svamp (kantareller, champinjoner eller valfri sort)
  • 1 burk kikärtor (rostade)
  • 150 g getost (delad och ljumna)
  • Ruccola
  • Citronolja
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Rökt smör: Placera rökspån i botten på en kastrull och täck med folie. Sätt en liten skål på rökspånen och placera en andra skål med 500 g smör ovanpå. Täck kastrullen med folie och värm på högsta värme i cirka 15 minuter tills smöret är rökt.
  2. Polenta: Stek schalottenlök, vitlök och paprika i lite av det rökta smöret tills det blir mjukt. Tillsätt polentagrynen och vitt vin, och rör kontinuerligt medan du häller i grönsaksbuljongen, lite i taget. Låt koka på låg värme tills polentan är krämig. Rör i det resterande rökta smöret och riven Grana Padano.
  3. Smörstek svampen: Stek svampen med vitlök, schalottenlök, salt och peppar tills den blir gyllene och doftar underbart.
  4. Rostade kikärtor: Rosta kikärtorna i ugnen tills de är krispiga, cirka 15 minuter på 200°C.
  5. Ljummen getost: Dela getosten i skivor och värm försiktigt tills den är mjuk och ljummen.
  6. Servering: Fördela polentan på fyra tallrikar. Toppa med smörstekt svamp, rostade kikärtor och ljummen getost. Avsluta med ruccola som du vänt i citronolja och servera genast.

En perfekt rätt för att imponera på dina gäster!

Dela artikel:

Skicka feedback

Här kan ni skicka feedback kring er restaurangupplevelse, ris som ros! Vårt mål varje dag är att erbjuda dig en schysst måltidsupplevelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Delaktighet, öppenhet och transparens är frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Särskilt när det gäller hållbarhet. Hör gärna av er med synpunkter och åsikter kring hur vi kan bli ännu bättre i vårt hållbarhetsarbete.

Beställ cateringmeny

Beställ catering till din verksamhet genom att fylla i uppgifterna i formuläret nedan.