För att hylla hållbarhetsveckan på Nordrest har köket på Campus Örebro tagit fram en riktigt god vegetarisk rätt: Rödbetsgratäng med solroskärnor och vitost som serveras med grönkål samt höstärta🧡
Vi frågade kökschefen Ida Mertala varför hon valde just denna rätt;
-Vi skapade rätten med hållbarhet i fokus. Svenska rödbetor och grönkål, som är i säsong just nu, kombineras med höstärt – ett närproducerat svenskt protein. Genom att välja lokala och säsongsanpassade råvaror minskar vi klimatavtrycket och stöttar svenskt jordbruk. Det bästa? Vi använder naturliga råvaror för en ren och ärlig smakupplevelse. 🌿
Gör så här:
Riv rödbetorna grovt och blanda med soltorkade tomater, spenat, gul lök, vitost (spara lite till topping) och solroskärnor (spara lite till topping).
Lägg blandningen i en ugnsform. Blanda ihop vispgrädde, färskost, pressad vitlök, salt och peppar. Häll detta över rödbetorna och toppa med Västerbottensost.
Gratinera i ugnen på 175°C i cirka 1 timme eller tills gratängen är mjuk och gyllene.
Koka höstärten enligt anvisningarna, fräs den sedan tillsammans med grönkål i lite olja. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Tillsätt tunt hyvlad rödlök.Toppa gratängen med den frästa grönkålen, höstärten, rostade solroskärnor och lite extra vitost.
Ingredienser för fyra personer:
1 kg rödbetor, skalade
150 g gul lök, tärnad
20 g vitlök, skalad
100 g babyspenat
150 g solroskärnor
200 g salladsost (vitost)
100 g soltorkade tomater, strimlade
2 dl vispgrädde
200 g färskost (laktosfri)
1 dl Västerbottensost, riven
100 g höstärt (KRAV)
100 g grönkål
50 g rödlök
Vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Raps- och olivoljeblandning